Procars-MM.be   'Tweedehands voertuigen'
NL FR EN
 
 
 

1/ Voorwaarden voor BTW plichtige kopers van landen binnen de EU

Wij bieden de mogelijkheid aan kopers gevestigd binnen de Europese Unie en die over een geldig BTW nummer beschikken om voertuigen intracommunautair aan te kopen tegen 0% BTW. (Opgelet deze mogelijkheid is niet van toepassing op zogenaamde ‘Marge wagens’. De voertuigen verkocht volgens het ‘Marge regime’ zijn onderworpen aan het ‘Marge systeem’ bepaald door de EU wat inhoudt dat de voertuigen en de hieraan verbonden diensten inclusief BTW zijn.)
Om gebruik te kunnen maken van voormelde mogelijkheid zullen wij u verzoeken om bijkomende informatie te verschaffen over uw onderneming evenals het opstellen en afleveren van een aantal documenten bij elke aankoop van een wagen onder dit systeem en dit ter bewijsvoering naar de Belgische BTW-admininstratie dat de wagen bestemd is voor een land behorende tot de EU.

Bij een eerste aankoop vragen wij u om ons volgende documenten te bezorgen:

 • Een kopie van de inschrijving in het handels- of gelijkaardig register of statuten van de vennootschap;
 • Een kopie van het paspoort van een wettelijke vertegenwoordiger van de vennootschap vermeld in de statuten of gelijkaardig (Handelsregister/Rechtbank van Koophandel)
 • Desgevallend, een volmacht getekend door een wettelijke vertegenwoordiger van de vennootschap voor elke persoon die voor rekening van de vennootschap wagens mag kopen/afhalen evenals een kopie van diens identiteitskaart;
 • Het BTW identificatienummer van uw firma in het land van bestemming
 • Bij elke aankoop van een wagen onder dit systeem zal het BTW nummer steeds opnieuw gecontroleerd worden op de geldigheid ervan en vragen wij eveneens:

 • Een ondertekende bestelbon per mail of per fax vanuit het desbetreffende land vanwege de aankoper;
 • Betaling van het voertuig via overschrijving;
 • Ondertekende volmacht tot ophaling van voertuigen

  Indien vervoer door koper:
  Vragen wij een ontvangstbewijs te ondertekenen door de afnemer met de vermelding van:
  - Naam en alle gegevens van de bestemmeling
  - Datum van vertrek van de goederen
  - Identificatie van het vervoermiddel aangewend voor de levering (nummerplaat)
  - Duidelijke identificatie van de bestuurder (kopie van het paspoort)

  Indien vervoer door transporteur:
  - Kopie van de CMR
  - Kopie van de identiteitskaart van de transporteur

 • Indien nodig hebben wij tevens het recht het bewijs van de betaling van de BTW op de intracommunautaire aankoop op te vragen of de aangifte van de intracommunautaire verwerving in de (buitenlandse) BTW-aangifte van de koper.
 • 2/ Voorwaarden voor kopers gevestigd buiten de EU

  Wij bieden de mogelijkheid aan kopers (zowel particulieren als btw-plichtigen) gevestigd buiten de Europese Unie om voertuigen bestemd voor export aan te kopen tegen 0% BTW. (Opgelet deze mogelijkheid is niet van toepassing op zogenaamde ‘Marge wagens’. De voertuigen verkocht volgens het ‘Marge regime’ zijn onderworpen aan het ‘Marge systeem’ bepaald door de EU wat inhoudt dat de voertuigen en de hieraan verbonden diensten inclusief BTW zijn.)
  Om gebruik te kunnen maken van voormelde mogelijkheid zullen wij u verzoeken om een aantal documenten af te leveren bij elke aankoop onder dit systeem en dit ter bewijsvoering naar de Belgische BTW-admininstratie dat de wagen bestemd is voor een land buiten de EU.

  Bij elke aankoop van een wagen onder dit systeem vragen wij :

 • en ondertekende bestelbon per mail of per fax vanuit het desbetreffende land vanwege de aankoper;
 • Betaling van het voertuig via overschrijving;
 • Bewijs van uitvoer door middel van het uniek document (EXA/EXZ) onder voorbehoud van validatie van de uitvoer door de Belgische douane autoriteiten
 • Wij zorgen voor al deze douaneformaliteiten.
 • 3/ Welke landen maken deel uit van de Europese Unie?

  Het btw-gebied van de Europese Unie bevat de volgende landen:
  België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk: Groot-Brittannië (Engeland, Schotland, Wales), en Noord-Ierland, Zweden.

  Let op: de volgende gebieden behoren niet tot het btw-gebied van de Europese Unie:

  ✓ wat betreft Cyprus: de zones waarover de regering van Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent (het Turkse deel). De zones Akrotiri en Dhekelia die onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen, worden voor het bepalen van
  het btw-gebied wel geacht deel uit te maken van Cyprus.

  ✓ wat betreft Denemarken: de Faroëreilanden en Groenland.

  ✓ wat betreft Duitsland: het eiland Helgoland en het grondgebied van Büsingen.

  ✓ wat betreft Finland: de Aland-eilanden.

  ✓ wat betreft Frankrijk: de overzeese departementen (voor het bepalen van het btw-gebied wordt Monaco wel geacht deel uit te maken van Frankrijk).

  ✓ wat betreft Griekenland: de Berg Athos.

  ✓ wat betreft Italië: Livigno, Campione d’Italia en de nationale wateren van het Lugano-meer.

  ✓ wat betreft Spanje: Ceuta, Melilla en de Canarische Eilanden.

  ✓ wat betreft het Verenigd Koninkrijk van Groot Brittanië en Noord-Ierland: Gibraltar en de Kanaaleilanden. Het eiland Man behoort wel tot het btwgebied.

   

   

   
        

  | Leuvensesteenweg 31, 1910 Kampenhout - Belgium | E-mail: |

   
  Internet Solutions by EuroBestHosting.com